El Centre de Documentació de Medi Ambient (CDMA) us presenta un aparador virtual dedicat a l'aire, que s'inclou en l'Acció de sensibilització per coresponsabilitzar la població en la reducció de la contaminació del Pla d'actuació per a la millora de la qualitat de l'aire.
 
L'aparador és un web que recull recursos informatius sobre la qualitat de l'aire i temes que l'afecten, com l'energia o la mobilitat, amb l'objectiu de fomentar la sensibilització i la conscienciació ambiental.
 
L'aparador "Fem aire més net" té la voluntat d'esdevenir un punt d'accés que faciliti la identificació i localització de les fonts d'informació que es troben disperses en diversos webs i que provenen de diferents organismes i autors. 

Notícies sobre qualitat de l'aire

El aire contaminado causa más de 430.000 muertes prematuras al año en Europa

2015-12-01 10:04

La contaminación atmosférica es responsable de más de 430.000 muertesprematuras al año en Europa, más de 25.000 de las cuales se producen en España, según un nuevo informe publicado por la Agencia Europea de Medio Ambiente (AEMA) con datos del 2012. A pesar de las mejoras continuas en las últimas décadas, la polución del aire sigue afectando a lasalud general de los europeos y mermando su esperanza de vida. El aire sucio contribuye a la aparición de enfermedades graves como afecciones cardíacas, respiratorias y cáncer, especialmente cuando se trata de partículas ultrafinas.

Article complert

Muchos europeos siguen expuestos a una contaminación atmosférica nociva

2015-12-01 09:05

En Europa la contaminación atmosférica es el mayor riesgo medioambiental individual para la salud. Reduce la esperanza de vida de las personas y contribuye a la aparición de enfermedades graves como afecciones cardíacas, problemas respiratorios y cáncer. Un nuevo informe publicado hoy por la Agencia Europea de Medio Ambiente (AEMA) estima que la contaminación atmosférica sigue siendo responsable de más de 430 000 muertes prematuras en Europa.

Article complert

Pekín decreta la alerta de contaminación más grave en lo que va de año

2015-11-30 08:53

La capital china decretó hoy la alerta por contaminación de nivel naranja, el segundo más grave tras el rojo, la primera vez que se activa en lo que va de año tras un fin de semana de intensa polución.

Los servicios meteorológicos de Pekín aseguraron este domingo que la falta de viento y la humedad prolongarán la contaminación durante al menos dos días más, hasta que se prevé que el miércoles llegue un frente frío, según publica la agencia oficial Xinhua.

De acuerdo al medidor de contaminación de la embajada de EE.UU. en la metrópolis china, los picos de contaminación han llegado a alcanzar 20 veces más de polución de lo aconsejado por la Organización Mundial de la Salud (OMS).

Article complert

La Generalitat no da con la causa del mal olor pese a investigar más de 400 lugares

2015-11-27 09:00

La Generalitat aún desconoce el origen y la causa del hedor que durante los pasados miércoles y jueves alarmó a los ciudadanos de Barcelona y su área metropolitana, pese a que ha investigado unas 300 actividades industriales susceptibles de provocar mal olor y 140 gestores de residuos.

La única conclusión a la que han llegado los técnicos de Medio Ambientedel departamento de Territorio y Sostenibilidad es que el origen debió estar en alguna zona del Baix Llobregat, porque el viento soplaba del sur, y que el episodio de pestilencia no se ha vuelto a repetir.

Article complert

La contaminació repunta després de cinc anys a la baixa a Barcelona

2015-11-25 10:09

Hi ha diferents factors que influeixen en la qualitat de l’aire, com la meteorologia, l’activitat industrial, els creuers del Port, les obres... Però tots ells són només la lletra petita al costat del rei de la contaminació: el trànsit. En l’estudi de la contaminació atmosfèrica, que cada cop preocupa més les institucions, hi ha una equació que no falla mai: com més cotxes, pitjor és la qualitat de l’aire, segons destaca l'investigador de l'Institut de Diagnosi Ambiental del CSIC Xavier Querol.

A mesura que se supera la crisi i comença a remuntar l’activitat econòmica, el trànsit no només ha parat de reduir-se, sinó que des d'aquest any ja torna a créixer, segons fonts de l'Ajuntament i, amb el trànsit, també ha augmentat la contaminació. L’any 2010, quan la crisi començava a fer estralls en l'economia, quatre estacions de totes les que hi ha repartides per la ciutat van detectar que l’aire superava els límits de diòxid de nitrogen (NO2) permesos per la Unió Europea. 

Article complert

Tots els articles

Treballant per un aire net a l'aglomeració de Barcelona

Aquest document és un resum del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire a les zones de protecció especial de l’ambient atmosfèric, que és l’instrument que el Govern de la Generalitat està implementant per millorar la qualitat de l’aire a l’aglomeració de Barcelona. ( Document pdf )

  

Vols conèixer la qualitat de l'aire per avui?

    

El pronòstic de la qualitat de l'aire a Catalunya és una previsió que es basa en un mètode estimatiu subjectiu realitzat per un tècnic a partir de:

  • les mesures enregistrades a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA) els dies anteriors i la seva tendència
  • el pronòstic de les condicions meteorològiques
  • els canvis previstos en les fonts d'emissió (especialment el transport terrestre)

30 anys vigilant i millorant la qualitat de l’aire a Catalunya. Anuari 2013

Anuari de les dades de qualitat de l'aire 2013 de Catalunya. Aquesta publicació coincideix amb la celebració dels 30 anys de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), que es va crear l'any 1983, un cop aprovada la Llei 22/83, de 21 de novembre, de protecció de l'ambient atmosfèric.

  

Aire.cat

Aplicació per a mòbil per a consultar les dades de contaminació atmosfèrica està disponible tant per a sistemes operatius Android com Apple

Anuari de qualitat de l'aire a Catalunya 2014

S'ha publicat el balanç de la qualitat de l'aire 2014 elaborat a partir de les dades obtingudes de la Xarxa de Vigilància i Previsió de Contaminació Atmosfèrica (XVPCA).

Seguim la qualitat de l'aire a Twitter amb l'etiqueta: